Forskningsdelredovisningsshow

Hur redovisar man ett konstnärligt forskningsprojekt inom en konstform som är så fysisk och upplevelsebaserad som cirkus?

Som en del i undersökningen av denna fråga skapades forskningsdelredovisnings-föreställningen

”Cirkushjärtan” som spelades tre kvällar på Stockholms Stadsteater 2010: Där fick publiken titta in bakom kulisserna i cirkusens skapelseprocess och ta del av de drivkrafter som ligger bakom skapandet av lindansares, parakrobaters och trapetsartisters fulländade nummer. I föreställnings-föreläsningen medverkade cirkusartister och forskare som deltagit i olika delar av forskningsprojektet. På scen fick de både visualisera och tala om sin disciplin, om rädsla, om risker och möjligheter. Tilde var med på scen såsom forskare/cirkusdirektör/ och ställde frågor och drog slutsatser. Detta kom att bli en slags för-förproduktion till den förproduktion som resulterade i föreställningen Wear it like a crown.

Se filmer:

  • Molly Saudeks medverkan i föreställningen Cirkushjärtan ser du här ovan. 
  • Närvaro och jonglering.
  • En film som redovisar hela föreställning samt en med Rauli, Wes och Patrik kommer inom kort.
Ensemblen från Cirkushjärtan: 
 
Artister: Molly Saudek – Lindansare, Rauli Kosonen – Akrobat, Pavel Kolybin och Konstantin Zimin – Parakrobater, Louise Bjurholm och Henrik Agger – Parakrobater, Mira Leonard och Esmeralda Nikolajeff – Luftakrobater, Wes Peden och Patrik Elmert – Jonglörer.
Forskare/Regissör: Tilde Björfors
Musik/Ljud: Stefan Johansson
Ljus: Chrisander Brun
Scenograf: Anders Freudendahl
Tekniker: Joel Jedström