Inuti ett cirkushjärta boken

Som ett led i forskningen började vi titta på hur jag kunde överföra cirkusdimensionerna ”allt är möjligt”, ”misslyckas”, balans”, ”tillit”, ”samarbete”, ”närvaro” och ”hängivenhet” i mitt ledarskap. Den processen ledde fram till att jag och stödforskare Kajsa Balkfors skrev boken ”Inuti ett cirkushjärta”
 
Texter ut boken:
 
(sid 8)
Att skriva en bok liknar på många sätt arbetet med att ta fram en föreställning. Alla scener och idéer hänger inte med ända fram till premiären, men de är ändå avgörande för den konstnärliga processen och resultatet. När föreställningen presenteras för publiken representerar artisterna på scenen både sig själva och alla andra som har varit med och skapat det som publiken just sett. 
  Berättelser från kulturaktörer om vad som rör sig bakom kulisserna förväntas ofta handla om konstnärliga val och våndor. Men vår bok handlar om annat. Just nu pågår en tid av finansiella kriser, värdegrundsdebatter, näringslivspiska på kulturen och disciplinkrav i skolan. I denna tid vill vi dela med oss av våra erfarenheter som samhällsentreprenörer med en konstnärlig värdegrund som styrmedel.
  När snart en miljon har sett våra föreställningar är det inte så konstigt att de flesta känner till oss som konstnärlig aktör. Inte lika många vet att runt 300 000 barn och unga har tränat cirkus med oss. Eller att vi driver och har drivit föreningar, företag, nätverk, utbildningar, samarbeten och förändringsprocesser lokalt, nationellt och internationellt för att komma närmare visionen att förändra världen genom nycirkus.
  Denna bok handlar om hur cirkusen har styrt och inspirerat oss till allt vad vi gör, inte bara det som syns på scenen och i träningshallarna. Om hur cirkusen har kommit att bli en outtömlig verktygslåda för oss i konstnärlig och pedagogisk utveckling liksom i ledarskap, medarbetarskap och entreprenörskap.
 
(Baksida)
Akrobatiken uppmanar oss att våga mer än vad vi vågar och clownen lär oss vända ett misslyckande till en succé. Cirkus Cirkör har under sin explosionsartade framväxt hämtat sina arbetsverktyg och sin värdegrund till rollerna som konstnärer, pedagoger och entreprenörer från cirkuskonsten.
I Inuti ett cirkushjärta sammanfattar Tilde Björfors och Kajsa Lind de viktigaste erfarenheterna från denna resa. Tvärt emot politiska tonåringar och idéströmningar om att konsten ska bli mer näringslivsinspirerad har Cirkus Cirkör med sin livskurva som exempel visat att det går att bygga och driva ett företag mer konstnärligt.
 Ur ledorden kvalitativ galenskap kommer idéerna vi vill förverkliga och förmånen att leverera. Den solidariska individualismen värnar om vår rätt att vara unika, göra de val vi gör och samarbeta över gränser. Och det uppkäftiga engagemanget behövs för att skapa de förutsättningar vi saknar i samhället eller hos oss själva.
 
Läs hela boken här eller köp ett exemplar via cirkus cirkör www.cirkor.se!